Erzurum Ticaret Borsası “Yeter Artık” Dedi…

Ne mi yapmışız? hizmetlerimiz işte burada; hodri meydan!

Erzurum Ticaret Borsası “yeter artık” dedi…

özel/yorum/haber

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla suskunluğunu bozarak görevde bulundukları süre zarfında yapılmış olan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kendisinin ve Ticaret Borsasının uzun bir süredir yıpratılmaya çalışıldığını ifade ederek “biz ve hizmetlerimiz işte burada” diye işaret ederek,  hodri meydan dedi.

Tum1habermedya/medyadogu.com/ekonomi/yerel/gündem/tarım-hayvancılık/gastronomi/ turizm/Erzurum 

Aylık 1000 tl aidatı ödemeye gücü yetmeyen, ödeyemeyen ve büyük bir ihtimalle de belli bir zaman sonrasında icralık olacağımız üyelerimizin hizmetinde bulunmaya çalışırken, günü kurtarma derdinde değil, yılı ve hatta onlarca yılı kurtarma çaresi içerisinde uğraş verirken ve bu aşamalarda kadim şehrimiz için, kadim halkımız için yapmış olduklarımız ortada iken ve yarınlara dair çok güzel projelerimiz mevcut iken, bu olumsuz eleştirilerin odağında olmaya alıştım, diyen Oral; bugün konuşma günüdür, kimse kusura bakmasın, “artık yeter” dedi…

Neden bir araya gelemiyoruz ki?

Başkan Hakan Oral; “Olur olmaz hemen her şeyi, iyi olsun kötü olsun ayırt etmeden eleştiriyoruz. Yeter ki eleştirecek bir şeyimiz olsun. Fırsatını bulalım işte o zaman vay halimize, adam kalkmış yorum yapıyor hem de çokbilmişlik edası içerisinde ‘kardeşim araçlar kapının önünde bomboş yatıyor, sen bu araçları kapının önünde çürütesin diye mi aldın, yazık değil mi milletin parasına’ oysaki bilmezler ki; bu araçlar mevsimine göre, gününe ve hatta saatine göre çalışmaktadır. Devamlı çalışması için o aracın amacına uygun hammaddenin hazır olması gerekir. 

O aracın hammaddesi nedir arkadaşlar? 

Süt değil mi? 

O zaman bu şehirde o araçları 7/24 çalıştıracak sütü bulun, direksiyona ben geçeceğim, diye ifade eden Başkan Oral basın karşısındaki serzenişlerini devam ettirerek; o araçların kapının önünde bulunması bir gururdur, bir devlettir ve bu kuruluşun alın teridir. Yazık değil mi o kadar insanın alnının terine hakaret ediyorsun. Merak ettiğin ne var ise buyur geç içeri bir çayımızı iç ve merak ettiklerinin cevabını al ve çık. Diyerek, bu konudaki eleştirilerin odağında olan il basınını da yüzlerine karşı kendisi eleştirdi.

Konuşmasını sohbet ortamı ve samimi bir yaklaşım içerisinde soru/cevap şeklinde sürdüren Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral’a bir dokunan bin ah işitti. “Bu şehir bir araya gelebilse, delisine-velisine sahip çıksa yapamayacağı veya halledemeyeceği hiçbir problemi kalmaz” diye niteleyen Başkan Hakan Oral “ne yapmışlar” sorusuna cevaplarını sıraladı. 

Göreve geldiğimiz ilk anda ne yapmışız? Yaklaşık 1000 üye ile devraldığımız borsamızda 6 yılda 622 yeni üye kaydı yapılarak  % 60 lık bir artış sağlanmışız. Kapı kapı dolaşarak ticaret borsasının faydalarını, olumlu bütün yönlerini anlatarak katkılarını esnafımıza, çiftçimize, hayvancılıkla uğraşan kardeşimize anlatmışız. Birliktelik yapıldığı zaman, bir arada bulunulduğu zaman nasıl kazanım sağlanacağını halkımızın birebir kendisine anlatmışız. İşte bu doğrultuda-bu şehrin menfaatlerine olan ve halkımızın ve dahi üyelerimizin katkısına olan, sayısı binin çok üzerinde toplantılara katılım sağlamışız. Bu toplantılarda mevcut problemlerimizin çözüm noktasında aktif olarak rol almış, elimizden geldiği kadar görev yapmışız.

Sen bu durumun nesini eleştiriyor, neresinde sıkıntı görüyorsun anlayamadım ki? Diyerek ifade eden Başkan Oral, ne yapmışız diyerek devam ettiği konuşmasında ekibine de devamlı surette teşekkürlerini yineleyerek kurumunun hizmetlerini sıraladı.   

En büyük fuarcılık yatırımı bizde

Borsamız bünyesinde üyelerimizin, yöresel lezzetlerimizin, kültür ve turizmimizin uluslararası arenada bilinirlik sağlaması adına 2023 yılında Erzurum Ticaret Borsası Fuarcılık ve Tanıtım A.Ş. (EFAŞ) Şirketini kurduk. Bununla birlikte yurt içinde Fuar Düzenleme Yetki Belgesi alarak Erzurum’un ilk ve tek fuar yetki belgesi alan Şirketi olduk. Ayrıca fuar markamız olan YÖREZ ERZURUM markasını tescilledik. Sonrasında üyelerimiz ile birlikte şehrimizin tanıtımı noktasında birçok fuar faaliyeti yürütülmesi adına 2022 Yılında bünyemizde “Erzurum Ticaret Borsası Fuar Organizasyon Komitesini” oluşturarak fuar çalışmalarına profesyonel bir yaklaşım sağladık. Bu kapsamda 2023 yılında Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme FuarıYörex AntalyaDiyarbakır’da Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarıİstanbul Peynir Zeytin Fuarıolmak üzere toplam 4 fuara katıldık. Yörez markasıyla açtığımız sosyal medya hesabı üzerinden yaklaşık 800.000 kişiye erişim sağladık. 

Yüzümüzün akı ve gurur kaynağımız “soğuk zincir süt projesi” bütün aşamalarıyla devam ediyor, gönül isterdi ki bu şehrin tüm sütlerine biz hizmet edelim …

İlimizdeki tüm kamu kurumları, kuruluşları ve STK’lar ile iş birliği içinde uyumlu çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar sonucunda borsamıza ve ilimize, yıllardır özlemi çekilen Doğu Anadolu’nun en prestijli projesi olarak gösterilen ve yine birçok borsanın (Van Ticaret Borsası ve Ankara Haymana Ticaret Borsası) kendine model olarak gördüğü soğuk zincir süt projesini kazandırdık.

hem sanayi de hem de üretimde sütün başkenti olma arzusu kötü mü?

Sadece süt projemiz kapsamında aldığımız desteklerle Borsamıza şuan ki değeri yaklaşık 100 milyon TL’nin üzerinde envanter kaydettik. Bu sayede borsamızın mali kaynaklarını sadece ama sadece 5 yıl gibi kısa bir sürede ki bu sürenin 2 yılı pandemiyle mücadelede geçti, Borsamıza, Cumhuriyet tarihinin en büyük kazanımlarını sağladık. Çünkü biz başarmanın, inanmaktan ve çalışmaktan geçtiğine inanıyoruz. Koltuk için değil memleket için mücadele ediyoruz.

Arkadaşlar; bunun neresi, hangi adımı sıkıntılı? Bu çalışmanın eleştiriye açık olan yönünü bize de söyleyin biz de kendi kusurlarımızı görerek kendimizi rahatlıkla eleştirelim diyen Başkan Oral, hem sanayi de hem de üretimde sütün başkenti olma yolundaki adımlarımıza destek olacakları yerde köstek olmalarına anlam veremiyorum dedi.

Bizler, Erzurum Ticaret Borsası olarak; sadece bu soğuk süt zinciri projesi üzerinde adım atmış olsak dahi geçirdiğimiz aşamalarıyla birlikte başlı başına bir çığır açmış olmuyor muyuz? Diye sorgulayarak gelinen son noktanın gerçek manada bu şehrin kazanımı olduğunu ifade etti. 

Eleştirinin odağı olan bu süt projesi ile neler yaptık

Bu verilerimiz o günlere ve bugüne gelen toplam ödemeler olup, güncellemesi yapıldığı zaman ortaya çıkan rakamlarla bugün aynı çalışmaları yapmamızın mümkün olmayacağını hepimiz idrak edebilmekteyiz. 

Toplanan Süt ve Yapılan Ödeme Süt projesinin devreye girmesinden bugüne 20.761.434,14 Litre süt topladık. Üreticilerimize 171.495.016,95 ₺ ödeme yaptık.

Yapılan Vergi Ödemesi Yaklaşık 3.797.858,82 ₺ Vergi/Stopaj ödedik.

Şehir Ekonomisine Sağlanan Katkı Fırıncı, tamirci, tadilatçı, tesisatçı gibi esnaflardan alışveriş yaparak, Erzurum ekonomisine yaklaşık 6.895.534,23 ₺’lik katkı sağladık.

Sağlanan İstihdam 9 Şoför, 1 satış temsilcisi, 2 ön muhasebe uzmanı, 1 gıda mühendisi ve 1 proje koordinatörü olmak üzere 14 istihdam sağladık.

Günlük Süt Regülâsyonu Günlük ortalama 20 ton süt toplayarak Erzurum’daki günlük 1000 Ton süt fiyatını regüle ettik.

İlimizde 49.223 işletmede 476.930 sağmal hayvan bulunmaktadır. Ortalama günlük 1000 ton süt üretilmektedir. 

• Şehrimizde süt sektörü büyüklüğü yıllık 5 milyar TL olmasına rağmen % 30’u ancak sanayiye ulaşmaktadır. 

• Bugünkü şartlarda sütün tamamı soğuk zincire dâhil olabilirse yıllık 391.678.580 litre x 50 kuruş soğuk çiğ süt desteği ile hesaplandığında üreticilerimiz yıllık 195.839.290 TL devlet desteğinden faydalanılabilecektir. 

• Bahsi geçen sütün kayıt altına alınması durumunda güncel süt fiyatından, üreticiden sanayiye gelene kadar onlarca milyon  TL vergi geliri elde edilebilecektir. 

• Süt üretimi 12 aya yayılamadığından süt sanayicilerimiz kış aylarında işletme giderleri altında ezilmekte, yaz aylarında ise artan süt nedeniyle kapasitelerinin üzerinde üretim yapmaktadırlar. 

Ve ne yazıktır ki; Süt analizlerimiz Erzurum’da değil Muş’un Bulanık ilçesinde yapılmaktadır. 

• Şehrimiz sağmal hayvan günlük ortalama süt miktarı olan 2 litreyi sadece sağmal hayvanlara düzenli bir şekilde su içmelerini sağlayarak bile 3 litreye çıkarılabilir. Böylelikle % 50 gelir artışı sağlanarak hem üreticilerimize hem şehrimiz hem de ülke ekonomisine %50 lik ek bir katkı sağlanabilecek. 

• Her köyde bir istihdam bir büyük tank ve her ilçede toplama merkezi ile ilimiz geneli soğuk zincire dâhil olacaktır. 

• Her köy için maliyet: kabin, jeneratör, tank = 400 bin TL ortalama maliyet olup, kendisini çok kısa bir süre zarfında amorti edebilecek seviyededir. 

• İlçelerdeki büyük toplama merkezlerinin kurulum maliyeti: ortalama 1 milyon TL 

• Bu şekilde köyden ilçeye, ilçeden büyük toplama merkezine sütler sağlık ve hijyen koşullarına uygun bir şekilde taşınarak hem kaliteli sütün sanayiye ulaşması sağlanacak. Hem de tüm sütler kayıt altına alınarak devlete vergi geliri sağlanacak kaliteli süt yüksek fiyat edeceği için üreticinin de sanayicinin de daha çok kazanmasına bu şekilde kırsalda yaşayan üreticilerin ürünlerini değerinde satılması, refah seviyelerinin artırılması ile genç nüfusun şehre göçünün önüne geçilebilecek ve şehrimizdeki süt sektörünün büyümesine vesile olacaktır.

Yani anlayacağınız bu şehri belki de ekonomik olarak ciddi manada rahatlatacak olan bir proje birilerinin kazancı yüzünden, aksamalarla yolunu devam ettirmektedir. Bu rakamlar güncellendiğinde ortaya çıkan afakî değerlerin varlığının şehir ekonomisi yerine, devletin kasası yerine birilerinin kasasına girmesine engel olduğumuz için eleştiriliyoruz. 

Baktık ki dünya dijital marketlere yöneliyor, bizler de “er-opa projesi- Erzurum Çarşı Pazar” ı kurduk, kötü mü ettik?

Dijitalleşen dünyada E-Ticaret sistemine olan ilginin her geçen gün arttığını gördük ve iş dünyamızın bundan geri kalmaması için, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansındanonaylattığımız “Ortak Pazarlama Ajansı” ER-OPA projemizi hayata geçirerek üyelerimizin bu pazar yerinde satış yapmalarını sağladık. Sitenin reklam ve tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi için 2022 Yılında Erzurum Çarşı Pazar Tanıtım Projesini hayata geçirdik. Bugün güncel rakamlarla sitemizde 74 mağazamız faaliyet göstermektedir, diyen Başkan Hakan Oral bütün dünyanın artık oturduğu yerden dijital platformlardan alış-veriş yapma kültürünü geliştirdiğini ifade ederek, birileri yaparken iyi güzel de; bizler, hem de Erzurum adını kullanarak yaptığımız zaman neden kötü oluyor ve eleştiri yağmuru altında bırakılıyor diye belirtti. “Erzurum Çarşı Pazar” adı altında yapılan çalışmaların yeterince tanıtımının yapılamaması hususunda basına sitem eden Oral, bu satışlar benim değil şehrin kasasına giriyor idyerek 

Çiftçimizi; karaborsacıların, komisyoncuların, fırsatçıların elinden almanın tek yolu olan “lisanlı depoculuk” tur. Bu çalışmasının nesini eleştiriyorsun kardeşim?

TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sn. Ahmet Gürdal’ı Borsamızda misafir ederek, başta lisanslı depoculuk faaliyetlerimiz olmak üzere ilimizi ve üyelerimizi ilgilendiren birçok konuda istişarelerde bulunduk. Birçok sektör toplantısında Lisanslı Depoculuk projesinin Erzurum’da neden olması gerektiğini 4 yıl boyunca anlattık. Üzerinde çalışmaya başladığımız günden bugüne maliyet artışlarını %100’ün üzerinde olduğunu yakinen gördük.

Kaliteli hammaddenin kolay temin edilmesi, 

• Tarımsal mamul ticaretinin kayıt altına alınması, vergi gelirlerinin arttırılması ve milli gelire katkı sağlanması, 

• Ürünlerin depolanmasının sağlanması ile hasat sonrası arz fazlasının ortaya çıkmasının ve ürün fiyatlarının düşmesinin önlenmesi, 

• Nakliye maliyetleri ve mamul kayıplarının azaltılması, 

• Fiyat dalgalanmalarını da azalttığı için tarım sektöründeki tüm ilgili kesimler için daha istikrarlı bir piyasa yaratması, 

• Mamullerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar aracılığıyla saptanmasının sağlanması, 

• Mamulünü hasat dönemi sonrasında satmak isteyen üreticiye depo sağlanarak, üreticinin ihtiyacı olduğu dönemde mamulünü değerlendirmesine imkân verilerek piyasadaki mamul arzının daha uzun bir döneme yayılmasının sağlanması, 

• Mamulün fiziki olarak yeri değiştirilmeksizin, mülkiyetini temsil eden ürün senedi aracılığıyla el değiştirmesinin sağlanması ve bu sayede ürün senetlerinin hububat borsalarında işlem görmesini sağlayarak borsaların geliştirilmesi, ELÜS sistemine kayıt olan çiftçilerin elektronik senet aracılığı ile kredi kullanımının yaygınlaştırılması, 

• Yatırımcı ve çiftçiler için çeşitli teşviklerin bulunması, (Vergi muafiyeti, stopaj muafiyeti, Nakliye desteği, Depo kira desteği vs..) 

• Ülkemizde hâlihazırda uygulanmakta olan tarım reformunun başarılması ve tarım ürünleri ticaretinde özel sektör katılımının artırılması. 

Binlerce yıllık tarihi olan bir şehrin gastronomi üzerine her hangi bir adımı yok ve bizim “gastronomi kenti Erzurum” olma yolunda karşımıza engel çıkarıyorlar, bizim bu yaptığımız kültür çalışması değil de nedir?

Şehrimizi gastronomi ve marka şehir yapmak amacıyla 2020 yılında başlattığımız tescilli yöresel ürün seferberliğinde, 1 yılda 50 ürün için rekor bir başvuruda bulunularak, 43 yeni ürünümüzün daha coğrafi işaret tescilini aldık. Ayrıca 10 ürünümüzün de tescil başvurularını hazırlayarak Türk Patent Enstitüsüne sunduk. Bu anlamda Tescillenen Coğrafi İşaretli Ürünlerde Şehrimiz 55 ürün ile Türkiye’de 4. sıradadır. Bu sayede tescilli olan yöresel lezzetlerimizi Türkiye pazarına açarak, üyelerimizin istihdam ve gelir yaratmalarına vesile olduk. Avrupa Birliği tescil çalışmalarımızdan Erzurum Su Böreğinin tescil süreci devam etmekte olup Civil Peynir ve Göğermiş Peynirimizin AB başvuru sürecini tamamlamış bulunmaktayız. Çalışmalarımıza küçük bir örnek verecek olursak Erzurum Su Böreğini, bu tescil sayesinde ülke çapında bilinirlik sağlandı ve şehrimizde açılan işletme sayısı 15’i geçti. Bunun yanı sıra kadınlarımız evlerinden ürettikleri böreği satmaya başladı. İşletmelerimiz ülkemizin farklı şehirlerinde bayilikler vermeye başladı. Doğrudan 350, dolaylı 1.100 kişinin üzerinde kadın ve erkek istihdamı sağlandı.

Bununla birlikte Şehrimizdeki coğrafi işaretli ürün üreten restoran sayısı arttı. Coğrafi İşaret logosu kullanan firma sayımız sıfırken bugün 37 firma ile Coğrafi İşaret sözleşmesi imzaladık. Şehrimizde Coğrafi işaret farkındalığını artırarak Erzurum’da gastronominin konuşulmasını sağladık. Tüm ilçelerimizde Coğrafi İşaretler çalıştayları düzenlenmesini sağladık ve bu alanda partnerleri olduk.

Arkadaşlar, şimdi sorarım size binlerce yıllık bir şehir olmaktan gurur duymamıza rağmen; onlarca ve hatta yüzlerce tarihin kültür çeşmesinden bizlere miras bırakılan çeşidimiz varken, bunları sahiplenmenin, kimlikleştirmenin ve koruma altına almanın neresi sıkıntılı? 

Ve bütün bu çalışmaları yaparken varlığımızın temel taşı olan kadınlarımızı elbette ki unutmadık! Kadın kooperatifleri ve kadın girişimciler bizim tartışmasız ince çizgimizdir…

2020 yılından beri Kadın Kooperatifleri ile bir araya gelerek yaptıkları çalışmaları yakından takip ettik. Yaşadıkları handikaplarda çözüm bulmaya özen gösterdik. Proje ekibimizin kurmuş olduğu WhatsApp grubu ile her daim iletişimde bulunarak bilgi paylaşımı yaptık. Kooperatiflerimize ortak proje geliştirilmesi konusunda örnek kooperatifler ile bir araya gelmelerini sağladık (Amasya mor patates hasatı). Katıldığımız Şehir dışı fuarlarında en az 1 kadın kooperatifimizi ücretsiz fuarlara götürüp tanıtım ve satış yapmalarına destek sağladık. Ayrıca düzenli olarak bir araya geldiğimiz Kooperatiflerimizin sayısının 7’den 19’a ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz.

Bütün bu çalışmaları yaparken de yine ek olarak ne yapabilirizin hesabına düştük ve borsa olarak katılım sağladığımız yatırımlarımız ve iştiraklerimiz de oldu…

TMO-TOBB Lisanlı Depoculuk A.Ş’ye ortak olduk. 

• Ürün İhtisas Borsası A.Ş.’ye ortak olduk. 

• Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş.’yi kurduk. 

• Soğuk Zincir Süt Projesini kurduk. 

• Ürün Piyasası Aracı Kurumu UPAK’ı kurduk.

İştiraklerimiz olarak 

ATATEKNOKENT (Teknoloji Geliştirme Merkezi) A.Ş. 

• ABİGEM (Avrupa Birliği Geliştirme Merkezi) 

• KOBİ A.Ş. (Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı) A.Ş. 

• GTİ (Gümrük ve Turizm İşletmeleri) A.Ş. 

• BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları) A.Ş. 

• TMO-TOBB (Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk) A.Ş. 

• TÜRİB (Türkiye Ürün ihtisas Borsası) A.Ş. 

• UPAK (Ürün Piyasası Aracı Kurumu) A.Ş. 

• MÜPAK (Mezopotamya Ürün Piyasası Araç Kurumu) A.Ş.

Elbette ki bu çalışmalarımız esnasında gelirlerimiz olduğu gibi normal olarak giderlerimiz de oldu, hemen her türlü şeffaflık şartları dâhilinde borsamızın kayıtları dijital ortamda halkımızın bilgisindedir. Dileyen dilediği anda bu bilgilere çok rahat bir şekilde ulaşabilmektedir. Bu beyanda bilanço değerlerimiz yılarla göre işte ortadadır…

2018 yılı: 18.100.345,27 TL 

2019 yılı: 20.142.915,06 TL 

2020 yılı: 21.149.974,17 TL 

2021 yılı: 29.805.876,52 TL 

2022 yılı: 33.199.318,05 TL 

2023 yılı: 44.131.663,81 TL 

2023 Yılı Gelir: 21.314.849,49 TL / Gider: 9.691.962,58  Borsamızın sahip olduğu bilanço değerinde 6 yılda 26.031.318,54 TL artış sağladık. Borsamızın Gelir Kalemleri Oranlarında herhangi bir artış yapmadık (Kanuni Artışlar Hariç) Yönetim Kurulumuzun almış olduğu Kararlar ve istikrarlı uygulamalar ile 2018-2023 Sonu itibariyle Yıllık süre sonunda % 143,82 oranında bir artış ile gelir-gider kaleminde ise 2023 yılı sonu itibariyle 11.622.886,91 TL tasarruf sağlanmıştır.

Gurur tablomuz olarak başarıyla sürdürdüğümüz ve tamamlanan projelerimiz sıralamaya katkı sağladıkça bizim de şevk ve teşvikimiz artmaktadır. Yeni proje çalışmalarımız için belirleyici ve teşvik edici olan çalışmalarımız, tüm bireylerimizle birlikte borsamızın yüz akıdır…

Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Süt Kurulumu Projesi 

• 2. Etap Süte Değer Projesi 

• 3. Etap Süt Toplama Merkezleri Projesi 

• 4. Etap Süt Toplama Merkezleri Projesi 

• Erzurum Ortak Pazarlama Ajansı (ER-OPA) Projesi 

• Erzurum Çarşı Pazar Tanıtım Projesi

Bu arada olmazsa olmazlarımızdan ve yönümüzü belirleyici olarak gördüğümüz bir takım “Kalkınma eylem planımız” bulunmaktadır…

Borsa Kompleksi Projesi 

• Lisanslı Depoculuk Projesi 

• Gastro Akademi Projesi 

• Gastronomi Lisesi 

• Tarım Lisesi 

• Süt Toplama Merkezleri Projesi 

• Örnek Turizm Köyü Projesi 

• Arı Köy Projesi 

• Lezzet Haritası Projesi 

• Erzurum İlinin Bitki Örtüsü haritasının Belirlenmesi Projesi 

• Erzurum ili Doğru Yem Bitkisi Haritası Projesi 

• İspir - Hınıs Organik Mera Projesi 

• Tarıma Dayalı Damızlık ve Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 

• Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (SİOSB) Projesi

gastro akademi

Turizmin en önemli çalışmalarının başında Gastronomi gelmektedir. İlimizin yöresel yemekleri turizmin bir bileşenidir. Bu bakımdan ilimizdeki farkındalığın artırılması adına birçok projeye start verilmiştir. Borsamızca tescil çalışmaları devam ederken sektörel ihtiyaçları analiz ederek GASTRO AKADEMİ projesini geliştirdik. 55 tescilli ürünle Gastronomi kenti olan Erzurum bu bilinci oluşturmak, küçük yaşta usta yetiştirmek, Lokanta ve Otellerimizi bu ürünleri servis edebileceği seviyeye getirmek gerekmektedir. Ayrıca Erzurum’un 2025 yılı EİT Turizm Başkentiseçilmesi bu ve benzeri projelerin yapılmasını zorunlu kılmıştır.

gastronomi lisesi

Türkiye’nin Gastronomi alanındaki ilk meslek lisesinin Nevşehir’de açılmasının ardından İzmirEskişehir gibi illerimizde de açıldığını kamuoyundan takip ettik. Bu proje ile sektörde popüler olan bir alanı meslek lisesine taşıyarak daha çok tercih edilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda son yıllarda itibarsızlaştırılan Meslek Liselerinin yeniden popüler hale gelmesine sebep olmuştur. Erzurum’da ki Gastronomi potansiyeli düşünüldüğünde ilimizde olması gerektiği gerekli mercilere her fırsatta anlatılmıştır ve anlatılmaya devam edilecektir.

örnek turizm köyü projesi

Yapılması planlanan Örnek Köy projesi ile belirlenen Köyün hem turizm hem de gastronomi anlamında öne çıkan lezzetlerinin kendi bünyesinde üretip pazarlanabilecek duruma gelmesi amaçlanmaktadır. Ardından o köye özgü markalaşma çalışmaları yaparak ulusal piyasada yer almaları sağlanacaktır. Örnek Köy Projesinin başlatılması halinde 2. Etap çalışması olarak doğrudan eko turizm için potansiyel oluşturacağından bu konuda yatırımlar yapılması planlanmaktadır.

Yapılması planlanan Örnek Köy projesi ile belirlenen Köyün hem turizm hem de gastronomi anlamında öne çıkan lezzetlerinin kendi bünyesinde üretip pazarlanabilecek duruma gelmesi amaçlanmaktadır. Ardından o köye özgü markalaşma çalışmaları yaparak ulusal piyasada yer almaları sağlanacaktır. Örnek Köy Projesinin başlatılması halinde 2. Etap çalışması olarak doğrudan eko turizm için potansiyel oluşturacağından bu konuda yatırımlar yapılması planlanmaktadır.

bitki örtüsü haritası projesi

Erzurum’da gerçekleştireceğimiz birçok proje dolaylı veya doğrudan bölgenin bitki örtüsü haritası ile ilişkilidir. Bunlar Kırsal TurizmEko TurizmYaylacılık TurizmiAgro TurizmiHayvancılık (Et ve Süt)Arıcılık gibi birçok çalışma ve proje için bölgenin bitki örtüsü haritasının çıkarılması gerekmektedir. Fakat yapılan akademik çalışmalar birkaç bölge ile sınırlı kalmıştır. Bu durum birçok projemiz için problem yaratmaktadır.

lezzet haritası

Erzurum'un gastronomi kenti olması yolundaki çalışmalarımızın bir diğeri ise Lezzet haritası oluşturmak ve bunu materyal haline getirmektir. Erzurum'da Gastronomi turizmi turistlere, bu bölgenin kültürünü ve geçmişini yaşama olanağı sağlamakta ve yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının şekillenmesinde etkili olan bir turizm şekli olarak karşımıza çıkacaktır. Bunu oluşturabilmek için planlı bir çalışma gerekmektedir. Çalışmanın çıktısı olarak ne nerde yenir? Mottosu ile bir lezzet haritası oluşturulmalıdır. Bu proje şehrin tanıtılması ve gastronomimizi en güzel şekilde sunmanın yollarından biridir.

tarıma dayalı damızlık ve besi ihtisas organize sanayi bölgesi

Şehrimizde Bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki amacıyla, kurulacak olan Tarıma Dayalı Damızlık ve Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne idari ve teknik yönden destek verilmesini, üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanmasına yönelik kurulacak sanayi tesislerine yeterli kalitede hammadde temini amacıyla tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi büyük katkı sağlayacaktır.

ispir-hınıs organik mera projesi

Son yıllarda yapılan çalışmalar Organik üretimin Ekolojik tarım uygulamaları ile gerçekleşebileceğini göstermektedir. Bu kapsamda özellikle bitkisel üretime ağırlık verilmiştir. Daha sonra ise bitkisel üretimin ayrılmaz bir parçası olan hayvansal üretimde organik hayvancılık uygulamalarına geçilmiş, dolaysıyla çayır-mera yem bitkilerinin ekolojik tarım kapsamında değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bizde ilimizin organik meraya uygun bölgelerinde bu projenin uygulanması için gerekli çalışmalarımızı yaptık. İhtiyaç analizlerini çıkarttık. Bununla birlikte İspir - Hınıs Organik Mera Projesinin bölgeye ve ile katkıları belirlendi.

Projenin Tahmini sonuçları; 

• Bölgenin kırsal kesiminin gelir ve refah seviyesi artacaktır 

• Çayır-meralarda organik tarım uygulanması ile birçok tür ve çeşidin zaman almasına karşın geri geleceği ve tekrar güzel bir vejetasyon oluşturacağı saptanmıştır. 

• Çayır-mera alanlarında organik tarım uygulanarak, et ve süt hayvancılığı yapıldığında, hayvanların ürün artışı muhafaza edildiği gibi, meraların floristik kompozisyonu da iyileşecektir. 

• Bölgede Erzurum ili organik et, süt ve bal bakımından ticaret merkezi konumuna gelecektir. Bölge turizmi organik hayvan ürünleri üretimi ve ticareti ile olumlu etkilenecek, yeni bir sektörün oluşturulması ile turizm daha da canlanacaktır. 

• Kırsal kesimde çalışma koşullarını daha rahat, çekici ve güvenli bir duruma gelmesi çiftçi gelir düzeyinin yükseltmesi ve dolayısıyla, sosyo-ekonomik yapının iyileşmesi. 

• Bölgenin ulusal bir marka çıkarması sağlanacaktır.

arı köy projesi

Bölgemiz çok zengin bir bitki orasına sahiptir. Rakımın yüksek olması ve diğer iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda bölgede arıcılık faaliyetlerini elverişli kılmaktadır. Bu kapsamda yapılması planlanan projemizde pilot bölge belirlenerek üreticilere (özellikle kadınlara) arının anatomisi başta olmak üzere arıcılık faaliyetlerini öğreten eğitimler düzenlenecektir. Eğitim sonunda başarılı olan üreticiler sertifikalandırılacaktır. Burada üretilen ballar köyün markası ile satışa sunulacaktır.

Projenin devamı niteliğinde düşünülürse arı köyü turistlik bir mekân haline getirerek çevre illerden ziyaret alacak duruma getirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca arıcılıkla birlikte geliştirilen çeşitli alternatif tıp tekniklerini projenin içerisine ileri yıllarda dâhil edilmesi planlanmaktadır. Arı köy projesi için köylerimizden talep topladık. Şu an 4 köyümüz (TepeköyAtlı konak köyüTortum Kazandere Mahallesi ve Başovacık Mah.) imzalı talep yazıları ile borsamıza başvurdular. Projenin gerçekleşmesi bir umut bekliyorlar.

tobb arabuluculuk hizmeti

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi (TOBBUYUM) işbirliği ile Erzurum Ticaret Borsası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezimizi TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla hizmete açtık.

Haber Editörü: Şahap GÜRLER