DOLAR 34,2103 0%
EURO 37,8487 0.16%
ALTIN 2.914,12-0,51
BITCOIN 2102378-0,74%
Erzurum

AZ BULUTLU

05:29

İMSAK'A KALAN SÜRE

Her şey para demek değildir!

Gündemimiz hiçbir zaman için para olmamıştır, olmayacaktır da. Bunun öncelikle bilinmesi gerekmektedir. Yarın için yaşanılacak bir dünyamız var ve bu dünya şu an bizlere gelecek nesillerimizin emanetidir

Gündemimiz hiçbir zaman için para olmamıştır, olmayacaktır da. Bunun öncelikle bilinmesi gerekmektedir. Yarın için yaşanılacak bir dünyamız var ve bu dünya şu an bizlere gelecek nesillerimizin emanetidir. Bu emaneti nasıl bir vaziyette teslim etmeyi düşünüyorsunuz ki? Yeri geldiği vakit, o dillere destan edilerek farklı alanlara çekilen 1 TL lik poşet bedelleri hiçbirimizi kurtaramayacaktır. Çünkü birilerinin anlamak istemediği veya üzülerek belirtmek isterim ki anlamadığı olay para değil, yarınlardır…

Tum1habermedya/medyadogu.com/poşet/çevre/sağlık/ekonomi

Atalarımız ne demişler? Elbette ki bekâra karı boşamak kolaydır. “Yarın” yani “gelecek” diye bir endişesi olmayanların, poşet olayını basite indirgeyip, o konu üzerinden sözde hak çıkarmaya çalışma manevralarını çok iyi anlamakla beraber, az önce ifade ettiğimiz gibi üzüldüğümü de belirtmek isterim. Diye sözlerine başlayan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı (TPF) Ömer Düzgün açıklamasında; olayın bir poşet olayı olmadığını, üzerinde yaşamaya gayret gösterdiğimiz ve gelecek nesillerimiz olan çocuklarımızın yaşayacağı dünyamızın yarınlarını ilgilendiren bir “çöplük” olayı olduğunu belirtti.

Başkan Düzgün; “tek bir poşetin, dünyamız üzerinde toprağa karışsa dahi, yok olup insanlığa zarar vermemesi için en az 1000 yıllık bir zaman aşımının geçmesi gerektiği biliniyorken. Ve bu poşetlerin de bu tür duygusallıklara bulaşanlar tarafından, her an ve hemen her saat sayısız bir şekilde tüketildiği ve rast gele doğaya bırakıldığı düşünüldüğünde, bulunduğumuz yaşam alanlarının nasıl bir katliama uğradığının hesabını yapamayanların tek derdi üzülerek belirtmek isterim ki, şu an için 1 TL lik poşet olmuştur.” Diyerek, birileri tarafından bilinçsizce yapılan yanlış yönlendirmenin vereceği zararları dile getirdi.

TPF Başkanı Ömer Düzgün açıklamasında, poşetlerin ücretlendirilmesinin altında yatan gerçeğin; birilerinin ifade ettiği gibi aç gözlülük ve para kazanma olayı olmadığını, çevre bilinci ve sağlıklı bir gelecek olduğunu, ancak bu durumun ciddi olarak ifade edilebilmesi için 1 TL ye takılıp kalmak yerine, basit bir hesap yapmanın daha mantıklı olacağını belirtti. Günlük olarak 1 adet tek bir poşet tasarruf yapan ve aynı poşeti çöpe atmak yerine, tasarruf ederek yeniden kullanan vatandaşımızın bir haftada, ayda ve yılda ne kadar poşet tasarrufu yapabileceği de ortadadır, diyen Başkan Ömer Düzgün, bu vatandaşımızın ortalama ömrünün 70 yıl olduğu varsayımıyla yola çıktığımızda sadece tek bir vatandaşımızın 70 yıllık ömründe tasarruf etmiş olduğu poşet sayısı, gayet net bir şekilde ortada olduğu görülmektedir. Bu hesabın ülkemiz nüfusuyla orantısını ortaya koyduğunuz vakit, hatta ve hatta dünya nüfusuyla orantısını ortaya koyduğunuz vakit korkunç gerçeği görememenin açıklaması olamaz, bu tonlarca poşetin yani naylonun bizimle beraber doğada aynı şartlarda bulunduğu gerçeğinin nesini anlayamadınız ki? Diyerek açıklamasını devam ettirdi.   

Alınan bu tür kararların öyle rast gele birileri tarafından dile getirilmediğini ifade eden Başkan Düzgün, bu tür kararlar bu işin uzmanları tarafından ince hesaplamalar yapılarak alınmaktadır. Bizlere kalan ise 1 TL ye takılıp kalmamak ve halkı bilinçlendirerek konuyu sağlıklı bir şekilde uygulamaya koymak olacaktır, “öyle her parası olana veya canı sıkılana parasıyla değil mi, ver oradan üç-beş poşet diyene” bu şekilde müsaade ederek yarınlarımıza ihanet edemeyiz, kaldı ki bu poşet olayının gerçek maliyetini hesaplamanın tek yolu da samimi olmaktan ve olaya yaklaşım hususunda ciddiyetten geçer. Durumu bilinçsiz bir şekilde polemiğe çevirmeye gerek yok, kimseler kusura bakmasın ama bizim derdimiz para değil yarınlarımız-geleceğimiz ve milli ekonomimizdir dedi.

Haber Editörü: Şahap GÜRLER