AZ BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
İPEKYOLUSİFED Yönetim Kurulu adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Sözlerime başlamadan önce, Türkiye’nin ve dünyanın içinden geçtiği bu zor süreçte, 3 yıl boyunca birlikte yürüttüğümüz İPEKYOLUSİFED Yönetim kurulumuza teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum. İPEKYOLUSİFED 15 senelik tecrübesiyle ilimiz başta olmak üzere bölge ve ülkenin tüm sorunları karşısında çözüm üretme misyonuyla çalışır. Sorunların ağırlaştığı dönemlerde, sadece üyelerine değil esas olarak ülkeye karşı yüksek sorumluluk gerektiren bu görevi layıkıyla yerine getirmek daha da meşakkatli hale gelir. Biz de, son yönetim kurulu olarak;
– Küresel mimarinin baş döndürücü bir biçimde değiştiği,
– Pandeminin yaralarının sarılmaya çalışıldığı,
– Ülke tarihimizin en büyük deprem felaketini yaşadığımız, biri kuzeyimizde biri güneyimizde ikim savaşın bölgemizi ateş topuna çevirdiği,
– Cumhuriyetimizin 100. Yılını idrak ettiğimiz bu dönemde,
– Geçtiğimiz iki yıla sadece deprem gerçeği damgasını vurmadı;
– Yoğun jeopolitik riskler, savaşlar ve küresel ekonomideki sarsıcı değişimler oldu.
– Küresel ısınmanın etkileri şiddetini artırarak devam etti.
– Teknolojik dönüşüm, yapay zeka alanındaki gelişmelerle yeni bir düzeye ulaştı.
– Ekonomik sorunlar ağırlaştı.
– Enflasyonla mücadele için denenen alternatif yöntemler tüm ekonomik parametreleri yerinden oynattı.
Bu zor dönemde beraber görev yapmış olduğum, Yönetim Kurulundaki değerli arkadaşlarıma üstlendikleri büyük sorumluluktan dolayı çok teşekkür ederim. Bize duydukları güven ve verdikleri destek için üyelerimize ve ayrıca, Genel Sekreterliğimize ve göstermiş oldukları üstün gayret için teşekkürlerimi ifade etmek isterim.
– Ortak akılla,
– Yan yana durarak,
– Birbirimizden güç alarak
– Ve birbirimize destek vererek doğru bildiklerimizi, bu dönemde de söylemeye devam ettik.
2009 dan beri konuşmalarımda zaman zaman yer verdiğim bir konu da bir sivil toplum örgütleri oldu. Erzurum’da Ulusal bazda Sivil Toplum Kuruluşu olarak 15 sene geçti. Tamamen bağımsız üstelik sivil ve en önemlisi de gönüllülüğe dayanan bir iş dünyası kuruluşu. Bu özelliğiyle İPEKYOLUSİFED sadece bölgemiz açısından değil, ülkemizde de az bulunur bir sivil toplum örgütüdür.
İPEKYOLUSİFED, gücünü üyelerinden ve dile getirdiği görüşlerin kamuoyunda sahiplenilmesinden alır. Başka bir şeyden değil. İPEKYOLSİFED Doğruları destekler, yanlışları eleştirir Çözüm yollarını sunar. Biz bugüne kadar hep doğru bildiğimizi söyledik bugünden sonrada aynı kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. Gerek Ülke gerekse bölgemiz ve özellikle Erzurum’da gündeminin önemli başlıklarından biri yerel seçimler. Umuyorum ki önümüzdeki yerel seçimler genel seçim mantığında ilerlemek yerine kentlerdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik somut projeleri tartışacağımız bir zemin oluştursun. Tüm siyasi partilerimizden örneğin akıllı kent projelerini, teknolojiyi kent yaşamına nasıl entegre edeceklerini duymak isteriz. Yerel yönetimler demokrasinin aşağıdan yukarıya inşa edilmesinde büyük rol sahibi. Yerindenlik ilkesi, merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki yetki ve görevlerin paylaşımının düzenlenmesi açısından kilit bir kavram. Yurttaş tercihinin dikkate alınması ve yetki ve sorumluluğun halka en yakın birimler tarafından yerine getirilmesi, hizmetlerin etkinliği açısından önem taşır. Bunun yanında uzun yıllardır kadınların siyasete katılımının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şimdiye kadar açıklanmış olan adaylara baktığımızda, maalesef bu yerel seçimlerde de seçilebilecek yerlerden gösterilen adaylar arasında, kadınların ağırlığı beklentilerimizi karşılamaktan uzak.
Teknolojide de büyük ilerlemeler gördük. Özellikle gen ve uzay teknolojileri, otonom cihazlar, yapay zeka vedijital teknolojilerdeki gelişmeler çığır açtı. Bu gelişmeler doğal olarak bütün konuşmalarımda önemli bir yer kapladı. Çünkü dünya değişiyorken, değişimi iyi takip etmek, yönelimi doğru okumak ve zamanında pozisyon almak gerekir. Erzurum’da göçü önleyebilmek için yeni nesil iş sektörlerine ihtiyacımız var üniversite kenti olan kentimizde Üniversite ve Sanayii el ele vererek yeni projelerle istihdam ve üretim artışı sağlanabilmesi için hem yeni nesil mesleklere, hem de yeni sektörlere ihtiyaç duyulmaktadır, Bu eksiklerin giderilmesi ilimiz ve bölge değil, ülke ekonomisine katma değer kazandıracaktır. Sektör çeşitliliği demek, girişimciliğin önünün açılması, istihdamın artması, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi demektir. Bu anlamda bölgemizde yeni sektörlerin açılması konusunda daha fazla çaba harcamak zorundayız.
Çok zorlu bir ekonomik dönemden geçtik. Ekonomide yanan ateşi söndürmek için rasyonel politika çerçevesine bağlı kalmaya devam etmemiz gerekiyor. Enflasyonla mücadelede para politikasının sosyal politikalar ve maliye politikası ile de desteklenmesini önemsiyoruz. Bu süreç sadece enflasyonun düşürülmesi açısından değil, aynı zamanda özellikle sabit gelirliler üzerindeki olumsuz etkilerin hafifletilmesi açısından da son derece önemlidir. Hiç şüphesiz Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunlar sadece para ve maliye politikaları ile aşılabilir nitelikte değildir. Sorunların etrafından dolaşmak, pansuman önlemlerle çözümü geleceğe ötelemek ülkenin çıkarına olmuyor. Beceri uyumsuzluğu nedeniyle bir yandan işsizlik artarken bir yandan da işletmelerimiz insan kaynağı sıkıntısı yaşıyor.
– Eğitimin niteliğini yükseltemezsek,
– Nitelikli eğitimde fırsat eşitliği sağlayamazsak,
– Gençlerimizi yeni çağın becerileriyle donatamazsak işimiz zor.
Ne rekabet gücümüzün asli unsuru olan işgücünü yetiştirebiliriz ne de gençlerimizi mutlu edip beyin göçünü önleyebiliriz. Son bir yılı nice acıyla geçirdik. Şehitlerimizin acısı hala yüreğimizde kanıyor. Kahramanmaraş depremlerinde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Filistin’de ölen çocukların sayısı 11 bini aştı. 2024’te acılarımızı dindirebilmeyi temenni ediyorum. Ülkemizin karşı karşıya olduğu tüm güçlükleri aşabileceğimiz konusunda kafamda hiçbir şüphe yok.
– Yetişmiş insan potansiyelimiz,
– Bilim insanlarımız,
– Her alandan uzmanlarımız,
– Yetkin sivil toplumumuz,
– Yüreği ülkesi için çarpan 85 milyon vatandaşımız var.
– Her türlü ekonomik ve siyasi sorunu nasıl olsa bir şekilde çözebiliriz.
Ama yiten giden canları yerine getiremeyiz. Katledilen doğayı, bozulan ekolojik sistemi geri döndüremeyiz. Fırsat eşitliği sağlayamadığımız gençlerimize iyi bir gelecek sunamayız. Vakit geçirmeden ülkemizin geleceği için yaşamsal olan konulara odaklanalım;
– Kayıkçı kavgasını bir kenara bırakalım.
– Kısa vadeli kısır çekişmelere rağbet etmeyelim.
– Şahsi ikbal peşinde koşmak yerine ülkenin geleceği için rekabet edelim.
Sözlerime son verirken, şahsıma ve beraber görev yapmış olduğum tüm yönetim kurulu üyelerimize vermiş olduğunuz destek için hepinize bir kez daha teşekkür ediyor, bugün hep birlikte idrak edeceğimiz Ramazanı Şerif habercisi olan mübarek Berat kandilimizin milletimize ve tüm insanlığa hayırlara verile olmasını Cenabı Allah tan niyaz ediyor, saygılarımı sunuyorum.
YÖNETİM KURULU
1 – Mehmet Nuri ALİM
2 – Sibel KARS
3 – Dağhan DİLMAÇ
4 – Yakup UZUN
5 – Suat CAN
6 – Selçuk UYGUR
7 – Atila ALİM
8 – İlhami ARSLAN
9 – Zafer TAŞÇI
10 – Zekiye ÇOMAKLI
11 – Memet KENGER
12 – Yunus TEKMAN
13 – Zinnur CEYLAN
14 – Orhan ÇAĞLAYAN
15 – Canan BÜTÜN
16 – Aykut BÜTÜN
17 – Hakan HALİS
18 – Yaşar ARAS
DENETLEME KURULU
1 – Nazlı DÜZEL
2 – Erol AĞSAKALLI
3 – M. Anılcan ALİM
4 – Nurhan GEDİKLİ
5 – Selami ALİM
6 – Abdullah AYTEMİZ